10. godina Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

U organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva 29.10.2013. u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, od 13 do 17 sati, održano je posljednje regionalno događanje pod nazivom "Aktivni u zajednici" koje je okupilo 90-ak predstanika(-ca) građanskih inicijativa koje su u lokalnim zajednicama provedene uz financijsku podršku Nacionalne zaklade.


Regionalno događanje koje je okupilo predstanike(-ce) građanskih inicijativa i aktiviste(-ce) u lokalnim zajednicama imalo je cilj raspraviti prioritete i izazove u razvoju lokalnih zajednica te predložiti rješenja u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Prijedlozi za razvoj lokalnih zajednica sa svih regionalnih događanja biti će objedinjeni u zajedničkoj knjizi "Doprinos aktivnih građana" koja će biti dostupna javnosti te kao svojevrstan glas aktivnih građana biti upućena svim predstavnicima izvršne vlasti, predstavnicima lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj.

Na događanju je upućena zahvala te uručena priznanja najaktivistima i najaktivisticama u lokalnoj zajednici, izabranim prema prijedlogu predstavnika regionalnih građanskih inicijativa.

 

Najaktivistice i najaktivisti su Ivana Čarapina, Dubravka Čmelić, Franjo Dodić, Željko Domitrović, Jerko Gospodnetić, Paško Ivanović, Snježana Jurica, Senka Klarić, Mihajlo Kragulj, Iva Lukin, Vesna Mitrović, Eldis Mujarić, Jadranka Novaković, Petar Periš, Dunja Pivac, Anica Proleta Majić, Ivica Puljan, Miroslav Radosavljević, Moreta Rakvin, Lovro Skračić, Igor Spetič, Nataša Sunara, Sanda Šandrić i Igor Šarić.

Susret se održava i u povodu Europske godine građana 2013. kojoj je, također, cilj ojačati svijest I znanja Europljana o pravima i odgovornostima vezanima uz EU građanstvo.

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša–Matić, obilježavanjem 10-godišnjice osnutka Nacionalne zaklade na regionalnim razinama željela se istaknuti uloga i značaj koji ima aktivno građanstvo u modernom društvu i suvremenoj društvenoj zajednici te njihova poruka predati javnost. Nacionalna zaklada ulakom RH u EU ima i novu ulogu, a više nam je kazala Cvjetana Plaviša- Matić

zaklada10